Lakberendezés

Home Styler Studio

Hogyan kerüljön az étkezőasztal fölé a lámpa?

2019. július 30.

Az étkezőasztal helyes megvilágítása nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel és előre tervezéssel nagyon széppé teheted!

Szerintem vágjunk is bele a közepébe, hiszen ezért vagy itt!

1. Legelőször nézzük azt az esetet, ha adott a kiállás, ami nem az asztal fölé esik, viszont szakembert nem szeretnél hívni. Erre is lehet megoldást találni és ezzel egy kis izgalmat vinni a térbe. Azért óvatosan bánj vele, mert nem minden esetben érdemes ilyesmiben gondolkoznod! Egy korábbi munkámban így került az "új helyére" a függeszték, azaz az asztal fölé.

 

 

Ha jobban tetszik a sínes megoldás, akkor ezzel is megoldható a függeszték szükség szerinti "átmozgatása".

Forrás: Pinterest

De gondolkozhatsz izgalmas karos lámpákban is, mint például ezek.

Forrás: Pinterest

2. Ha még tervezés alatt van a kiállások helye, akkor mit érdemes átgondolnod:

a.) Az étkezőasztal mérete, formája.

Ha még nincs meg az étkezőasztal, akkor legalább annyit ki kell találnod, hogy mekkora méretet szeretnél, figyelve természetesen a rendelkezésedre álló tér adottságaira. Kerek legyen vagy szögletes? Ezeket azért fontos előre tudnod, hogy a fölé kerülő függeszték darabszámát és/vagy méretét, formáját meg tudd határozni. Nagyon furcsa hatást tud kelteni egy pici lámpa a nagy étkezőasztal fölött vagy a kerek asztal fölé egy hosszúkás lámpa.

b.) A fény iránya az asztalod fölött.

Étkezőasztal esetében szerencsésebb, ha a kiválasztott lámpának direkt fénye van, azaz lefelé világít...már ha szeretnéd tudni, mi az aznapi menü? :)

c.) Hány függeszték kerüljön az asztal fölé?

Ha egy szép csillárt választasz ki, ami stílusában és méretében illeszkedik az otthonodhoz, akkor az asztal közepére kell kérned a kiállást. Ez nem bonyolult, ha tudod az asztal méretét, formáját és annak tervezett helyét!

Ugyanígy tudod meghatározni, ha egy közös "talpon" van több függeszték. Hiszen ennek csak egy kiállás szükséges. (Elárulom neked, hogy ha hibáztál a számolással vagy egyszerűen a "pár centivel mégis arrébb kellene tenni" helyzet áll fenn, akkor még egy pici játéktered is van, függően a talp méretétől.)

 

Ha kettő vagy három különálló függesztéket szeretnél, akkor picit jobban át kell gondolnod a kiállások helyét. Két függeszték esetén az asztal középpontjából kell kiindulnod és ehhez képest jobbra és balra meghatározni a két függeszték kiállásának helyét. !DE! és itt könnyű elrontani a dolgot, mivel a függeszték búrájának/ernyőjének méretét is figyelembe kell venned, hogy azok ne érjenek össze és megfelelő távolságban legyenek egymástól, bevilágítva az asztalt. Ezzel arra szeretnélek rávezetni, hogy érdemes előre gondolkozni, nézelődni. Hiszen, ha tudod, mi tetszene az asztal fölött, akkor minden simán fog menni!

Ha három különálló függeszték kerül az asztal fölé, akkor a középső biztosan az asztal középpontjánál lesz, ahogyan az egy függeszték esetében. A lámpák búráinak távolságára itt is fontos figyelned, ahogyan a két függeszték esetében.

d.) Milyen magasan legyen a függeszték alja az asztal lapjától?

Írhatnám, hogy ahogyan kedved van hozzá, de ez nem igaz! Igenis, nagyon fontos a magasság, mert az átgondolt magasságban lévő függeszték(ek) rengeteget ad(nak) hozzá a térhez:

- fókuszpontot teremt

- a szép függeszték jobban érvényesül

- elegánsabb és tervezettebb a hatás

- jobban bevilágítja az asztalt

- optikailag kijelöli az étkező helyét

Így általánosságban az asztallaptól 80-100 cm magasságig érdemes leengedni a függesztéket átlagos belmagasság esetében.

+1 tipp) Honnan fogod kapcsolni?

Ha már tervezgetsz, számolgatsz és a villanyszerelő is jön, érdemes átgondolnod, honnan kapcsold a lámpát. Ez így furcsán hangzik, de (ha még nem épült fel a ház, akkor képzeletben) járd végig, hová kellene kapcsoló. Elegendő egy kapcsoló vagy más kapcsolódó helyiségből is szeretnéd majd kapcsolni?

 

Ha kedvet kaptál valami újhoz és nem szeretnéd egyedül csinálni vagy csak az elindulás nehéz, keress bátran!

Home Styler Studio - Kocsis-Cséfán Hajnalka lakberendező

e-mail: hajnalka.kcs@homestyler.hu

instagram: https://www.instagram.com/homestylerstudio/

facebook: https://www.facebook.com/homestylerstudio/

web: https://homestylerstudio.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://homestylerstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr4514986728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása