Lakberendezés

Home Styler Studio

Segítség! Radiátor van az ablak alatt! Mi legyen a függönnyel?

2019. május 21.

Ismerős a probléma? Miket nem kérdezek! Persze, hogy ismerős, hiszen nem véletlenül szeretnél többet megtudni a kérdésről! :)

Első és legfontosabb dolog, hogy nem esünk kétségbe, mert van megoldás, többféle is! ;) Attól, hogy az ablak alá radiátor került, még nyugodtan lehet igényesen és elegánsan függönyözni. Általában nem javasolják még a fényáteresztőt sem a radiátor elé lógatni, nehogy csökkenjen a hatásfoka. No én ezt mindenképp cáfolnám, méghozzá saját tapasztalatból! Ha minden vágyad az, hogy földig érő függönyeid legyenek - nekem is ez a kedvencem - akkor ne engedd, hogy elijesszenek!

Nézzük azért meg egy ábra segítségével, a különböző hosszúságokat. Az 1. képen a párkány fölött kb. 1 cm-rel van a függöny alja. Azt úgy gondolom, nem szükséges magyaráznom, hogy mennyire nem nyújt szép látványt?! Szűkít és összenyomja a teret és befejezetlen hatású, mintha a radiátort szándékosan helyeznénk fókuszpontba. Persze vannak esetek, amikor másképp nem lehet, például íróasztal van az ablakhoz tolva. Bár ebben az esetben egy római roló szebb és talán praktikusabb megoldás... A 2. képen a radiátor fölött végződik 1-2 cm-vel. Erről ugyanaz a véleményem, mint az 1. képről...inkább római roló, ha másképp nem megoldható... A 3. képen a padlószint fölött 1-2 cm-rel van a függöny alja. Így lesz szép és elegáns, nem utolsó sorban a radiátorról is eltereli a figyelmet. Persze, ha gyönyörű dizájn radiátoraid vannak, akkor azokat azért ne takarjuk el! Inkább keress meg, hogy a hozzád passzoló legjobb megoldást találjuk meg! :)

rajz.jpg

Tehát, ha például radiátortakaró vagy íróasztal van az ablak alatt, akkor inkább a római roló, mint a rövid függöny. Azt nem állítom, hogy minden esetben, nagyban függ a hely adottságaitól és persze stílusától is. A római roló nem csak a képen látható sűrű szövésű anyagból készülhet, hanem fényáteresztő anyagból is. Azonban arra figyelni kell, ha nem fix az ablak, akkor az ablak fölött kb. 25 cm hely szükséges ahhoz, hogy az ablak nyitható legyen. De a római rolóról részletesebben majd egy másik alkalommal. :)

Brady design portfolio interiors styles

Forrás: Pinterest

Amire még érdemes figyelned, hogy a földig engedett fényáteresztő nem mindegy hogyan van feltéve. Arra nagyon figyelj, hogy akár mennyezeti, akár fali karnist szeretnél használni, a függöny esését ne törje meg a radiátor. Ez azt jelenti, hogy olyan távolságot kell tartani, hogy a függöny szépen tudjon redőzni, hullámozni.

De mi a helyzet a sötétítővel? Radiátor elé azt semmiképp nem javaslom, azaz behúzva nem. Akkor mi a megoldás? Érdemes más megoldást találni a sötétítésre (pl. redőny) és a sötétítőt csak "keretként", dekorációs céllal használni az ablak két oldalán. A hatás így is nagyon szép lesz. Radiátor takaró esetén is nagyon szépen tud mutatni az ablak két oldalán.

1_2.jpg

Forrás: Pinterest

Ha pedig több fényt szeretnél beengedni és nem ragaszkodsz a fényáteresztőhöz, csak a sötétítővel dekoráld az ablakokat. Ez is izgalmas és elegáns, de csak a megfelelő stílusú enteriőrben mutat jól.

3.jpg

 Forrás: Pinterest

Ha maradt olyan kérdés, amire nem kaptál választ vagy több segítségre van szükséged, keress bátran! :)

home_styler_logo_rgb_feher_alapon.jpg

Home Styler Studio - Kocsis-Cséfán Hajnalka lakberendező

e-mail: hajnalka.kcs@homestyler.hu

instagram: https://www.instagram.com/homestylerstudio/

facebook: https://www.facebook.com/homestylerstudio/

web: https://homestylerstudio.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://homestylerstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr3914841466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása