Lakberendezés

Home Styler Studio

Mi kellene az ablakra...?

2019. június 04.

Milyen fura nevek: római roló, roletta, pliszé, sávroló, lapfüggöny

Az előző bejegyzésemben a radiátor és függöny lehetőségeiről írtam. Arról azonban nem sok szó esett, hogy még mi más kerülhet az ablakra. Ahogy a címben is láttátok, sok fura elnevezés és így lehetőség is van. Te hallottad már ezeket? Tudod is, hogy melyik név mit takar? :) Tudod mit? Fussuk azért át közösen!

Kezdjük a római rolóval, amit biztos, sokan ismertek, esetleg a nevében nem voltatok biztosak. Ez például - ahogyan az előző bejegyzésemben is írtam - radiátor fölé is kellemes látványt nyújtó és praktikus megoldás lehet. Amire figyelni kell, hogy amennyiben az ablak nyitható, akkor szükséges legalább 25 cm ahhoz, hogy teljesen fellapolható legyen és valóban kinyíljon az ablak. Így az akrobatikus mozdulatok elkerülhetőek lesznek. :) Mindenképp egyeztess az ablak pontos paramétereiről megrendeléskor! Ha üvegajtóhoz (például teraszajtó) szeretnél római rolót, akkor javasolom, hogy gondold végig, mennyire fogod szeretni a folyamatos fel-le húzogatást. Ezen a képen fix üvegfal elé került és ha jobban megnézitek még egy vékony díszléccel is nagyvonalúbbá tették a látványt. 

4_1.jpg

Forrás: Pinterest

De takarás nélkül is szép lesz az összhatás.

3_1.jpg

Forrás: Pinterest

A használattól függően, többféle anyagból is készülhet római roló. Amit mindenképp tarts szem előtt az anyag kiválasztásánál, hogy színben és stílusában illeszkedjen az otthonodba!

Forrás: Pinterest

Nagyon szép és átgondolt hatást érhetsz el, ha földig érő dekorral kombinálod.

Forrás: Pinterest

Window Treatment Ideas - A visual dictionary of a great deal of the most effective available home window therapy concepts for your residence. #windowtreatmentideas #windowideas #windowtopperstyles

Forrás: Pinterest

Bay window, window formed as the exterior expression of a bay within a structure, a bay in this context being an interior recess made by the outward projection of a wall. Find and save ideas about Bay windows on clevelandcourage.org | See more ideas about Bay window seats, Curtains in bay window and Bay window curtain inspiration #BayWindow #BowWindow #BayWindowIdeas #BayWindowCurtain

Forrás: Pinterest

Apropó! Mire gondolsz, ha azt a szót hallod, hogy "raffroló"? Persze, hogy a római rolóra! Már szakértő is lettél! ;)

A roletta is sok esetben lehet kedvelt megoldás, ha az otthonod stílusához illeszkedik. A kiválasztás során roletta textilminták sokaságából lehet válogatni. Érdemes előre meghatározni az elvárásaidat az anyaghasználat kapcsán, mivel a fényáteresztőtől a fényvisszaverő anyagig széles a választék.

Forrás: Pinterest

Ezt is lehet kombinálni földig engedett függönnyel. Nézd, milyen izgalmas a fényzáró roletta fényáteresztő függönnyel kombinálva!

Forrás: Pinterest

A fürdőben is jó szolgálatot tehet, de erre a római roló is alkalmas. Persze csak olyan helyen, ahol nem fog veled együtt zuhanyozni. :)

I chose this pin because I liked the simplicity of the blind on the window, plus the design of the radiator works very well, it becomes a feature in its own right. I would chose a more MOCCA colour for the blind to pick up the colour in the floor tiles. #mainbathroomdesigns

Forrás: Pinterest

Ha az árnyékolást és a fényáteresztő szerepét egyszerre szeretnéd megoldani, akkor érdemes a sávrolóban gondolkoznod. Sávosan váltakoznak a sűrű szövésű és a fényáteresztő tulajdonságú sávok. A szerkezetnek köszönhetően, alapvetően 2 állásban használható, melyből az egyik sötétítő funkciót látja el, a másik pedig beengedi a fényt. Izgalmas megoldás, de vedd figyelembe, hogy közel annyi fényt se enged be, mint például a fényáteresztő függöny vagy a fényáteresztő anyagból készült római roló.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A pliszét se hagyjuk ki a listánkból, de mi lehet az? Valami, ami sok fura adottságú ablakra is lehet megoldás! Már csak bele kell szeretni, de ez ízlés és stílus kérdése. Maga az anyag pliszírozva (harmonikaszerűen hajtogatva ;)) van, és a szerkezetnek köszönhetően ez kényelmes használatot biztosít kis helyet igényelve. Lehet fényáteresztő, árnyékoló vagy fényzáró anyagból is.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A végére egy még mindig divatos megoldást hagytam, a lapfüggönyt. Ez a földig érő függöny szerelmeseinek ad egy letisztultabb lehetőséget. Mivel az anyag ki van feszítve, így a mintás anyagokat kedvelők kiélhetik magukat, hiszen a függöny mintája itt érvényesül igazán! Ez nem azt jelenti, hogy csak mintás anyagból érdemes! Sőt, néha az anyagok látszólagos puritánsága adhatja az enteriőrhöz azt a pluszt, amitől harmonikus lesz a tér. Arra azért itt is figyelj, hogy az ajtó vagy ablak nyitható legyen, hiszen nyitáshoz parkoltatni kell elhúzáskor a paneleket, amihez helyre van szükség!

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A szalagfüggönnyel ne keverjétek össze, az picit más! :)

Kicsit egyberázogatva a fentieket, úgy gondolom már rájöttél, hogy szeretem használni a textileket az enteriőrben. Az én véleményem az, hogy egy otthon a textilektől lesz puha és "hazavárós"...tudjátok, az "i"-re a pont. Ez nem azt jelenti, hogy például irodába nem fontos. Alapvetően a stílus, az adottságok és a személyes elvárásaitok határozzák meg, mitől lesz kellemes és barátságos hangulatú a tér! 

Nehéz eldönteni, hogy az enteriőrbe melyik megoldás passzol, milyen anyagból legyen, hogyan illeszkedik majd az enteriőrbe, mitől forr minden részlet egy egységgé... Érdemes kialakítani egy koncepciót, melynek mentén kerülnek a bútorok, lámpák és lakástextilek és kiegészítők kiválasztásra! Ha bizonytalan vagy, keress bátran!

home_styler_logo_rgb_feher_alapon.jpg

Home Styler Studio - Kocsis-Cséfán Hajnalka lakberendező

e-mail: hajnalka.kcs@homestyler.hu

instagram: https://www.instagram.com/homestylerstudio/

facebook: https://www.facebook.com/homestylerstudio/

web: https://homestylerstudio.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://homestylerstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr3614870098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása